Resepi Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) yang Menggugah Selera dan Ringkas

Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar)

Salam pemirsa, selamat datang di halaman Resepi saya, Andai Pembaca sedang mencari Resepi Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) yang top ? tepat sekali, Kami punya Resepi Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) yang mantab untuk Saudara di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) menggunakan 20 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Lama tak makan nasi kandar. Semalam buat sendiri set family yang mudah2. Nasi kuning, ayam mamak, kari sotong, kubis mamak dan sambal kicap mamak. Uhhh..bersilat kuali kejap kat dapur. Alhamdulillah..puas hati nengok anak2 dan suami makan bertambah.. Tq @Mizzanem atas perkongsian resepi ayam goreng mamak beliau yg membuat Uchu terus teringin nak makan, dan tak tangguh2 lagi untuk memasaknya..sedapnyer. Tambahan drpd resepi sis Mizzanem, Uchu kalau perap ayam mesti tambah lemon/yogurt untuk jadikan ayam tu lembut dan juicy. Campuran tepung pula Uchu biasa akan menambah tepung ubi supaya ayam yang rangup tu tetap gebu. Ada kenalan Thai yang bagi tips tu. Sejak tu Uchu apply. Ilmu kena lah di praktis kan? #merdekapassport Penang

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai dalam pembuatan Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) :

  1. 4 ketul ayam saiz besar
  2. 1/2 biji lemon/2 sudu besar yogurt asli
  3. 2 sudu besar serbuk kari daging
  4. 2 sudu besar serbuk kari ikan
  5. 2 sudu besar serbuk cili/cili kisar
  6. 1 sudu teh kunyit
  7. 1 sudu besar serbuk lada sulah
  8. 1 sudu teh garam
  9. Sedikit serbuk perasa
  10. 1-2 titis pewarna merah (optional)
  11. 1 biji telur
  12. 6 pelepah daun kari
  13. Campuran tepung
  14. 4 sudu besar tepung beras
  15. 2 sudu besar tepung jagung
  16. 2 sudu besar tepung ubi
  17. Bahan kisar
  18. 1 biji bawang besar
  19. 4 ulas bawang putih
  20. 2 inci halia

Adapun Cara dalam menyiapkan Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) adalah sebagai berikut :

  1. Gaul ayam dengan perahan lemon/yogurt dan garam. (tips supaya ayam lembut dan juicy).
  2. Gaul rata bersama telur dan semua rempah.
  3. Kemudian gaul pula dengan campuran tepung dan daun kari.
  4. Perap 1-2 jam atau semalaman dalam chiller. (uchu perap semalaman)
  5. Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana sehingga ayam masak sepenuhnya.
  6. Hidangkan ayam bersama set nasi kandar yang disukai.
  7. Sambal kicap mamak:
  8. Kari sotong:
  9. Kubis goreng mamak:
  10. Nasi kuning:

Makasih telah membaca Resepi yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, Resepi Ayam Goreng Mamak (Set Nasi Kandar) yang simpel di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang lezatos untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa apabila Resepi ini berfaedah, silahkan dishare ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Hana dari Kuching.