Resepi Asam pedas my baby boo jekfer yang Sempurna dan Gampang

Asam pedas my baby boo jekfer

Hai pemirsa, jumpa lagi di halaman Resepi kami, Andai Pembaca sedang mencari Resepi Asam pedas my baby boo jekfer yang sempurna ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Asam pedas my baby boo jekfer yang sempurna untuk Pemirsa di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Asam pedas my baby boo jekfer yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Asam pedas my baby boo jekfer yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Asam pedas my baby boo jekfer enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Asam pedas my baby boo jekfer ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa bisa membuat Asam pedas my baby boo jekfer menggunakan 10 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#jekferlailer4eva #goldenapron2020 #CookpadMalaysia #ElAisyMasak2 Dulu sebelum kawen memang tak reti nak masak asam pedas nie. Iyalah segala macam bahan-bahannya, nak kena blend lah, leceh. Tapi Selepas kawen baru belajar masak asam pedas dari MIL, MIL kata untuk permulaan inilah cara dan resepi yang paling mudah untuk memasak asam pedas ikan tengiri nie. Orang tak reti masak pun boleh masak dengan rasa yang terbaik dari ladang, bukan kaleng-kaleng gitu😚. Jadi Cik adeq Lailer jangan gunda gulana meh akak ajar cara masak yang paling mudah dan yang pastinya bakal memikat hati bakal MIL dan Cik abang jekfer you tu.. Semoga berjaya menambat hati bakal MIL 😚

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Asam pedas my baby boo jekfer :

  1. 3 hiris Ikan tenggiri
  2. 1 pack Pes asam pedas
  3. 1 tbsp Pes asam Jawa
  4. 2 batang serai (titihkan)
  5. Segengam daun Kesum
  6. 6-8 batang bendi
  7. 2 biji tomatoes
  8. 1 tsp garam
  9. Secukup rasa
  10. Minyak untuk menumis secukupnya

Adapun Cara dalam memasak Asam pedas my baby boo jekfer adalah sebagai berikut :

  1. Antara bahan-bahannya.. Tumiskan pes asam pedas bersama dengan serai yang telah di titih. Tumis sehingga naik bau. Kemudian masukan air
  2. Masukan ikan,dan pes asam jawa. Kadar bancuhan untuk air asam jawa tu ikutlah tekak nak masam macam mana ye.. Suka masam kurang kan air, xsuka masam banyakan air. Gitu yerr youeell.. Masukan daun kesom, daum Kesom tu amek daun saja ye, batang dia jangan duk amek ye Cik lailer 😚
  3. Potong bendi macam dalam gambar di bawa. Tomato potong dadu.Tips :- nak tahu bendi tu muda atau dah tua kena patahkan hujung bendi tu kalau mudah patah bermaksud masih muda. Bendi yang dah tua nie xsedap sangat di masukan kedalam asam pedas.
  4. Bila kuah dah mendidih masukan sayur bendi, tomato. Atau apa-apa sayur yang di sukai.
  5. Lalu perasaankan dengan garam dan serbuk secukup rasa.
  6. Masak sehingga sayur agak lembut dalam 3-4minit. Lalu tutupkan api dan siap sedia untuk di hidang.
  7. Asam pedas my baby boo jekfer is done. πŸ˜‹πŸ˜‹

Makasih telah mempraktekan Resepi yang saya bagi di halaman ini. Harapan kami, Resepi Asam pedas my baby boo jekfer yang gampang di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang semlidut untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam Pembaca yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa upama Resepi ini bermanfaat, silahkan dibagi ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Lintang dari Kemaman.