Resepi PASTRY FRUIRT CAKE yang Enak dan Mudah

PASTRY FRUIRT CAKE

Salam pemirsa, jumpa lagi di website Resepi bunda, Andai Saudara sedang mencari Resepi PASTRY FRUIRT CAKE yang mantab ? tepat sekali, Kami punya Resepi PASTRY FRUIRT CAKE yang top untuk Pemirsa di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak PASTRY FRUIRT CAKE yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari PASTRY FRUIRT CAKE yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan PASTRY FRUIRT CAKE enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pembaca buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi PASTRY FRUIRT CAKE ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa dapat membuat PASTRY FRUIRT CAKE menggunakan 17 jenis bahan dan 27 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#bonuspastry #goldenapron #saturesepisatupohon Hari ni Qaseh tak berapa sihat.. lepas balik dari klinik singgah ke tesco beli barang sedikit.. dalam pada mencari barang aznie sempat capai blueberry.. dalam hati berkata kalau hari ni tak buat pastry fruit cake..esok lusa bole buat juga.. sebab strawberry ada sedikit didalam peti ais.. buah peach pun ada setin yang tak dibuka lagi.. petang tadi tengok Qaseh dengan abahnya tidur.. jadi aznie buatkan terus cake ni.. tapi kali ni aznie tak guna mixer pun.. aznie whisk guna tangan je.. sebab tak nak kejutkan Qaseh dengan abahnya tidur.. Alhamdulillah siap juga Pastry Fruirt Cake.. sedap dimakan sejuk-sejuk bersama creamy sos.. Bole join sekali tuk bonus pastry..

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan PASTRY FRUIRT CAKE :

  1. Bahan
  2. 100 g butter
  3. 130 g gula halus
  4. 3 biji telur ayam (A @ B)
  5. 210 g tepung gandum. }ayak
  6. 1 s/k baking powder. }ayak
  7. 1 s/t Vanila flovor
  8. 1 s/t Lemon zest / kulit oren
  9. 100 g sourcream / yogurt
  10. buah2 segar.. Seperti strawberry, blue berry, buah peach
  11. pastikan buah2an ditoskan dahulu ye.. XNak ada air
  12. Creamy vanila sous…
  13. 1 cawan susu cair
  14. 1 cawan whipping cream
  15. 1 s/k vanila flovor
  16. 1 @ 2 s/b gula pasir (ikut kemanisan yang kita nak)
  17. 4 biji kuning telur

Adapun Cara dalam menyiapkan PASTRY FRUIRT CAKE adalah sebagai berikut :

  1. 丘ara 酥astikan butter berada dalam suhu bilik. Tapi bukan lembik dan juga bukan keras. Yang sedang-sedang saja. Pukul ngan gula caster hingga creamy..
  2. 酥ukul hingga kembang juga creamy dan menjadi sedikit putih..
  3. 鄉asukkan telur satu persatu.. Sambung pukul perlahan- lahan hingga telur hilang dari pandangan.. Jangan over beat masa ni…
  4. 鄉asukkan vanila flovor juga lemon zest.. Pukul lagi..
  5. 鄉asukkan bahan kering yg telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga sebati..
  6. 詛khir sekali masukkan sourcream @ yogurt… Pukul sebati (aznie gaul guna spatula je)
  7. 鄉asukkan adunan kedalam loyang 8' yang telah digris dan dilapik dengan parchment paper… Pastikan oven dipanaskan terkebih dahulu..
  8. 鄂emudian susun la buah2an pilihan masing-masing dan tidak 'watery'…
  9. 貼emudian bakar pada suhu 160' selama 45 minit.. Guna api atas bawah..
  10. 軼ucuk dengan lidi/ cake tester untuk pastikan kek dah masak… Sejukkan kejap baru diletakkan diatas papan kek..
  11. 鈉ntuk dokorasi bole dust dengan snow powder.. Ia akan tahan lama berbanding icing sugar.. Dan xlarut dalam kek..
  12. 貶iap.. Bole la dihidangkan..
  13. Aznie bakar pada suhu 180' selama 50 minit.. Kemudian tukar api bawah je dan bakar kek lagi dlm 5-10 minit.. *** aznie baru perasan yang resepi ni buah2 xde gaul ngan gula macam sesetengah resepi… Sebab klu buah digaul ngan gula buah akan jadi berair.. Tu salah satu sebab kenapa buah korang tenggelam skit kebawah..
  14. #TIPSUPAYABUAHTAKTENGGELAM… ~~sebelum bubuh buah hentakkan loyang sebanyak 3 @ 4 kali.. Supaya tiada ruang udara didalam.. ~~sebelum bubuh buah.. Buah hendaklah ditapis airnya dahulu.. Jangan bubuh buah yang berair.. ~~buah jangan dipotong nipis.. Biar tebal skit.. Klu nipis mmg akan tenggelam..
  15. ~~kalau nk permukaan kek cantik elok xde warna perang.. Kita kn jaga api ye.. Klu suhu oven kita ni jenis cpt panas.. Kome bole kurangkan suhu oven ye.. Xsemestinya kena ikut resepi bulat2.. Suhu oven masing2 mmg xsama.. Klu bila kita sentuh kek.. Permukaan kek dh msk tapi bahagian dlm belum lagi.. Kome bole tukar bakar kek guna api bawah je plk.. Bakar lagi hingga masak.. Baru kek jadi cantik..
  16. ~~satu lg tip penting.. Kek kalau bole jgn bakar sampai warna perang dipermukaan.. Nnt kek jadi kurang lembut… Tepi2 kek akan kering sedikit.. Tp bhgn dlm ttp lembut.. Kita nk luar dan dlm lembut.. Br
  17. 丘ara Untuk Buat Sos 酥anaskan susu cair, whipping cream juga vanila flovor hingga nampak buih-buih kecil di tepi periuk.. Tutup api..
  18. 酥ukul kuning telur bersama gula hingga sebati..
  19. 鄉asukkan campuran susu tadi yang masih panas kedalam telur tadi.. Masukkan sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebati.. (Pastikan sentiasa kacau ye.. Jangan malas不)
  20. 鄂emudian masukkan semula kedalam periuk.. Dan masak lagi hingga agak pekat… Sentiasa dikacau ye.. Jangan terlalu pekat.. Sebab bila dah sejuk nanti ia akan menjadi pekat lagi..
  21. 鈕iap.. Tutup api.. Kemudian tapis kedalam mangkuk..
  22. 鈕ejukkan ia dulu kat peti ais baru dihidangkan bersama pastry fruits cake ye..

Makasih telah mempraktekan Resepi yang saya tampilkan di website ini. Besar harapan kami, Resepi PASTRY FRUIRT CAKE yang mudah di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang semlidut untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa jikalau Resepi ini berfaedah, silahkan dishare ke kerabat lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Winda dari Sungai Petani Malon.