Resepi 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) yang Enak dan Mudah

🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand)

Halo pemirsa, jumpa lagi di situs Resepi bunda Ida, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) yang top ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) yang lezat untuk Kamu di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pembaca buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 5orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) ini diperkirakan antara 30minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca mampu membuat 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) menggunakan 14 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

😅 selalu makan kat kampung.. tapi guna sos Thai.. haa kita gabung lah nama nya..nt xadil plak kann🤣🤣 mamy nurul letak sotong je,kalau ada isi ayam ke apa ke boleh letak jerr lagi sedap wooo😁😁 lauk banyak kannn😆 sepatutnya color pinky2 sikit,chaya mngkin! jd color lain😄 biar pi la dia.. dah habis sparuh dah pun breakfast pg tadi…alhamdullilah… #cookpadmy #mamykitchen89

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) :

  1. 1 paket bihun(rendam air suam bersama sos labu)
  2. 3 sb sos labu thai
  3. 1 biji bawang merah besar(ditumbuk @ blend)
  4. 3 ulas bawang putih(ditumbuk @blend)
  5. 1 biji cili merah(hiris nipis)
  6. 2 biji tomato (potong 6)
  7. 2 pokok sawi @ kangkung
  8. 5 sb sos labu
  9. 3 sb sos cili
  10. 2 sb serbuk cili
  11. 2 ekor sotong (saiz besar-potong kecil) @ isi ayam
  12. 1 biji telur
  13. sedikit garam + gula
  14. 2 biji telur(1titik pewarna hijau+merah)

Berikut Cara dalam memasak 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) adalah sebagai berikut :

  1. Sediakan bahan,rendam bihun guna air suam+sos labu bila dah lembut toskan
  2. Goreng telur tanpa minyak
  3. Sedia bahan tumis,tumbuk bawang dan tumis sehingga sedikit garing
  4. Masukkan semua bahan,biarkan sekejap sehingga sotong hampir masak masukkan garam gula secukup rasa
  5. Masukkan bihun kacau rata,kemudian masukan sayur dan telur,biarkan telur sedikit masak kacau lagi
  6. Biarkan seketika supaya bihun menyerap semua bahan-bahan tadi dah siap untuk dihidang

Makasih telah mencoba Resepi yang saya tampilkan di sini. Harapan kami, Resepi 🍅🍝Bihun Goreng Pink KelaThai (Kelantan+Thailand) yang gampang di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang endes untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Saudara yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andai Resepi ini bermanfaat, silahkan dishare ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Gabriella dari Kuala Selangor.