Resepi ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang Sempurna dan Mudah

Resepi ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang Sempurna dan Mudah

Salam pengunjung, jumpa lagi di situs Resepi bunda Ida, Jikalau Anda sedang mencari Resepi ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang mantab ? Tidak salah, Kami punya Resepi ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang lezat untuk Kamu di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pembaca buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda mampu membuat ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti menggunakan 20 jenis bahan dan 12 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Resepi kalini kita nak share cara buat aneka Roti menggunakan doh yang sama. Roti kacang & roti Sosej Yang Lembut Dan Gebu. Resepi ini Mudah jer.. saya bukan pro ye.. tapi suka buat dan belajar resepi baru. Buat untuk suka2 jer.. kalau rase nak baking memang best buat aneka roti ni.. untuk makan family sendiri boleh la..boleh buat untuk Minum Petang ๐Ÿ˜

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan buat menyiapkan ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti :

  1. 500 g tepung roti
  2. 100 g gula kastor
  3. 5 g garam
  4. 5 g @ 1 tsp bread improver
  5. 5 g @1 tsp bread softener (klu x de x pe)
  6. 10 g @ 1tbsp yeast (instant mauripan)
  7. 100 g @ 2 biji telor B
  8. 10 g @ 1tbsp susu tepung
  9. 210 g air sejuk
  10. 100 g Marjerin/butter
  11. Inti roti :
  12. Sosej
  13. Cheese
  14. Inti Kacang merah (sepeket)
  15. Sos cili
  16. Mayonis
  17. Bijan hitam
  18. Daun parsley
  19. Sapuan atas roti :
  20. sebiji telor + susu segar 2 sudu

Adapun Step-Step dalam praktik ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti adalah sebagai berikut :

  1. 1) Masukkan semua bahan2 di atas kecuali marjerin ke dlm mangkuk adunan dan ulikan selama 10 minit. 2) Masukkan marjerin dan ulikan lagi selama 5 minit atau sehingga adunan x melekat pada mangkuk adunan.
  2. Rehatkan doh selama 5 minit dan tutupkan dengan plastik wrap sebentar. 4) Timbangkan dan bahagikan 30g atau 40g setiap satu doh.
  3. Bulat2kan doh. Susunkan pada dulang pembakar dan biarkan lagi selama 45 minit atau sehingga doh naik 2x ganda.
  4. Ambil doh yang dh siap ditimbang tadi dan canaikan leper diameter lebih kurang 10cm, letakkan sosej di tengah dan balutkan pada sebatang sosej tadi.
  5. Ambil pisau atau guting, potongkan pd bahagian sosej seperti bentuk sikat. potongan pertama tarik ke atas sedikit, potongan kedua tarik ke kiri..potongan kedua tarik ke kanan. (cara bersilang)
  6. Susunkan doh yg dah siap tadi didlm dulang pembakar yang dah disapu dengan sedikit marjerin. Biarkan lagi sampai doh naik 2 x ganda dan barulah sapukan atas permukaan doh dengan bahan sapuan (telur & susu) utk kilatkan doh.
  7. 10) selain bentuk hirisan sosej.. boleh juga bentukkan doh roti memanjang, kemudian letakkan sosej diatas doh tersebut. Boleh Paipkan sos cili dan mayonis. Taburkan sedikit daun parsley.
  8. 11)Bakarkan pada suhu 180C selama 25 hingga 30 minit atau sehingga kekuningan. 12) Sejukkan dan sedia utk dihidang.
  9. Untuk roti inti kacang,teknik saya buat mula2 bulatkan dan tekan doh.. kemudian kelar kelar dengan pisau..(jgn sampai putus) buat tengah2 jerr.. lepastu gulung memanjang.. dapat rupa mcm dlm gmbar.. siap satu lagi roti kacang.
  10. Yang penting kita cuba buat sendiri.. buat dengan anak2 pon boleh. Mesti seronok..macam2 bentuk dan inti boleh dibuat.
  11. Untuk lebih details boleh rujuk youtube cara membentuk roti.
  12. Selamat mencuba aneka roti ini ๐Ÿ˜

Makasih telah mencoba Resepi yang saya bagi di web ini. Harapan kami, olahan ๐ŸŒญ๐Ÿž๐Ÿฅฏ๐Ÿฅ–Aneka Roti yang simpel di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk Saudara yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa upama Resepi ini bermanfaat, silahkan dibagi ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Shania dari Sri Terlindung.